Naamloos document

Naamloos document HOME

DE SCHILDER

INTERNET EXPOSITIE

OPDRACHTEN/WORKSHOPS

CONTACT

NIEUWS


GJ Makaske Over de schilder

Gerrit Jan Makaske [Ermelo 1944] is eind 2003 met het schilderen begonnen.

Hij is autodidact. Leidende principes voor zijn werk zijn:

                                          Geef schaduwen kleur

                                Als je doet wat je deed, krijg je wat je had. 

 

Inspiratie voor de onderwerpen van zijn schilderijen haalt hij uit zijn passie voor het landschap tussen de Reest, Regge en Vecht. De schoonheid van deze natuur en de pracht van het landelijke gebied inspireren hem in het zoeken naar nieuwe vormen en kleuren om die schoonheid aan anderen te tonen.

Mijn grote voorbeelden in de schilderkunst zijn Van Gogh, Kandinsky, Westerik, Schulten.

Landschappen vertaal ik naar kleuren en vormen door de seizoenen heen en breng ze samen op 1 doek.

Het eindresultaat is ineens daar als er een "warmte" uitstraalt van het werk.

De manier van mijn schilderen zou je "fragmatic art" kunnen noemen. Eigenlijk gewoon mozaiek-schilderen.

Mijn abstract- figuratieve schilderijen  zijn veelal gebaseerd op  filosofische en of pedagogische thema`s.

                                    "Als je doet wat je deed, krijg je wat je had..."

Na mijn studie aan de Kunstacademie te Wildt kwam ik in aanraking met Corel Painter en vanaf 2008 schilder ik zowel klassiek als digitaal. Het digitale schilderen heb ik mij eigen gemaakt door zelfstudie en de tutorials van Jeremy Sutton en Karen Sperling.

De laatste tijd richt ik mij op portretten en collagewerkstukken om mijn creativiteit en vaardigheden te vergroten en weer eens een nieuwe impuls te ondergaan.

Na een onderbreking vanwege medische problemen en een revalidatie heb ik het schilderen weer opgepakt. Ik richt me voorlopig op abstracte werken met een kleurrijk perspectief met de onderwerpen  op maatschappelijk/ pedagogisch en filosofisch gebied.

Het schilderproces digitaal verschilt niet van het schilderproces traditioneel. De keuzes die je moet maken zijn gelijk alleen je hebt alles bij de hand in 1 apparaat. Je kiest gereedschappen, verf, papier of linnen; je hebt een idee en je begint. Het schilderij groeit al schilderend. Met het drukgevoelige tekentablet en het in- en uitzoomen kun je uiterst gedetailleerd werken. De stylus of pen is je potlood, penseel, spons krijt etc.. Het instellen van je penseel en de plakkerigheid van je verf...alles maar dan ook alles kun je regelen. Je kunt kiezen uit 16 miljoen kleuren: schilderen op de computer is werkelijk schilderen met licht.

 Corel Painter is een professionele en zeer geavanceerde software. Samen met een tekentablet van Wacom en een paar speciale pennen kun je eindeloos experimenteren met materialen. Het is een bijzondere ontdekkingstocht. De eindresultaten worden geprint op canvas of op Fine art papier( Giclee).

De term giclee is van Franse oorsprong en betekent "stralen" of "vernevelen" als aanduiding voor een techniek die gebruik maakt van ononderbroken inktstralen voor het aanbrengen van verschillende kleurlagen

 

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op NOVEMBER 2018